Voor een programmaboekje of krantenartikel over een evenement is een stukje tekst nodig. Vaak vraagt een organisatie, comité of particulier of wij een aanzet voor een tekst kunnen leveren. Als handreiking bieden wij voor de verschillende onze groepen de volgende teksten:

Show- & Marchingband:
Op 24 november 1928 werd het Tamboers- en Pijperkorps Excelsior opgericht. De voorspoedige groei in de jaren daarna werd tijdelijk onderbroken door de 2e wereldoorlog. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd de naam gewijzigd in Drumfanfare en kwam er een ander instrumentarium. Vanaf die jaren ging het “steeds hoger’ (Excelsior) met de vereniging.

Aanbiedingen voor optredens in binnen- en buitenland stroomden binnen en op veel taptoes was de band een graag geziene gast. Een kleine greep waar is opgetreden: de stad Cannes, Nice, de 24 uurrace van Le Mans, het eiland Jersey, Sicilië, Denemarken, wijn- en bierfeesten in Duitsland, Dendermonde waar het Ros Beijaard feest eens in de 10 jaar wordt gevierd, etc.; te veel om op te noemen.

Halverwege de jaren ’70 deed Excelsior zijn intrede in de wereld van TV. Bij elke –in die tijd beroemde- mini-voetbalshow werd Excelsior uitgenodigd en was te zien op TV. Dat leidde ook tot optreden en begeleiden in theatershows van artiesten als Anita Meyer, Gerard Joling en anderen. In sportpaleis Ahoy werd opgetreden tijdens de 15 voorstellingen van Frans Bauer en ook met de 3 J’s tijdens de Vrienden van Amstel Live. Je mag wel spreken van een rijke historie van deze vereniging.

Excelsior heeft zich, dankzij jarenlange muzikale leiding van mensen uit de Marinierskapel en het Rotterdams Philharmonisch orkest, ontwikkelt tot de band met als kenmerk het spelen van eigentijdse, herkenbare muziek. Het motto daarbij is: wij brengen mensen met onze muziek in een vreugdestemming. De leden hopen dat het publiek na horen van de muziek het eens is met dat motto.

Caribbeanband:
Op 20 maart 1976 werd in sportpaleis Ahoy een Latijns Amerikaanse avond georganiseerd waar de zangeres Imca Marina het lied ‘E Viva España zou zingen. Zij wilde begeleid worden door een grote band in bijpassend kostuum. Zo ontstond de Caribbeanband van Drumfanfare Excelsior Rotterdam, een Hollandse band in tropische verpakking. Het succes van het optreden leidde tot uitnodigingen om te komen spelen op bedrijfsfeesten en grote evenementen waar sfeer en swingende klanken de boventoon moesten voeren.

In de loop der jaren heeft de Caribbeanband een repertoire opgebouwd dat gebaseerd is op opzwepende ritmes en exotische klanken. Bij menig muzieknummer kun je denken aan de plaatjes van witte stranden en wuivende palmen en je wanen in warme oorden. Door de muziek ontstaat soms een deinende menigte en krijgen mensen de neiging om te gaan dansen. De swingende en sfeervolle muziek geeft u een idee van de manier van feesten in Latijns Amerika.

Hollandse nuchterheid maakt uiteindelijk plaats voor temperamentvolle muzikaliteit en amusement die tijdens carnavalsoptredens en in theatershows, o.a. samen met Gerard Joling, mensen in een vrolijke stemming brengen.

The Music and Show Kids:
Bij Excelsior Rotterdam werd op 11 mei 1951 formeel een band opgericht voor jongens en meisjes tussen 7 en 15 jaar. Het instrumentarium dat de eerste jaren bestond uit signaalhoorns en platte trommetjes, is gegroeid tot een bezetting met fluiten, piccolo’s, trompetten, baritons, trombone, snare-trom, bekkens en grote trom. Daarmee kunnen de jongens en meisjes populaire eigentijdse muziek spelen die past bij hun eigen leeftijd. Die muzieknummers worden speciaal voor hen gearrangeerd waardoor een goed en vol volume wordt verkregen.

Optreden doen de jongen en meisjes meestal in Rotterdam en omgeving bij evenementen waar veel jeugd is. Maar ook een uitnodiging van de Efteling en een carnavalsoptocht in Duitsland wordt niet afgeslagen. Uit hun inzet tijdens een optreden blijkt overduidelijk dat muziek lust en leven van de jongens en meisjes is. Hun inzet is hartverwarmend en menig volwassene kan een glimlach niet onderdrukken bij een optreden.

Mixxed Up:
Deze band is eind 2012 opgericht en bestaat grotendeels uit muzikanten die hun sporen hebben verdiend bij muziekverenigingen in Rotterdam en omgeving. De band is ambitieus en houdt ervan om uiteenlopende stijlen te spelen. Dus kunt u muziek uit musicals, films, van popsterren en dansmuziek horen.

In hoofdzaak wordt gespeeld op blaasinstrumenten maar ook op een drumstel, keyboard en gitaar terwijl een zangeres bij een aantal nummers de groep compleet maakt. Al met al is sprake van een band met een complete en warme klank, een relaxte performance, goede dynamiek, veel enthousiasme en een afwisselend repertoire waarbij kwaliteit en plezier voor het publiek voorop staan.

Optredens van de band vinden plaats in diverse gelegenheden, variërend van bejaardentehuizen, grandcafés en podia van festivals maar ook pleinconcerten in een woonwijk. Op het programma staan ook koffieconcerten en verzorgen van muziek tijdens feesten als bruiloften en dergelijke.

Overige muziekgroepen:

Bij evenementen waarbij de Pietenband, Sinterklaasband, Kerstband of een Themagroep optreedt, worden zelden artikelen geschreven. Voor deze muziekgroepen is daarom geen tekst opgesteld. Mocht u toch een tekst van ons willen hebben, dan kunt u daarvoor de bandmanager telefonisch bellen via 0165 544311 of een mail te sturen via bandmanager@drumfanfare-excelsior.com